Ibudolor Direkt
Tko smije uzimati ibuprofen?

Tko smije uzimati ibuprofen?

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU

Menstrualni bolovi, zubobolja i glavobolja samo su neke od situacija u kojima posežemo za analgeticima. Najčešće su to aspirin i ibuprofen, odnosno analgetici koji se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta. No, koja je razlika između njih i kako odabrati pravi analgetik?

Iako su i aspirin i ibuprofen učinkoviti u liječenju blage do umjerene boli, nakon uzimanja ibuprofena nuspojave u obliku bolova u trbuhu se javljaju rjeđe nego što je to slučaj s aspirinom. Također, kada se radi o menstrualnim bolovima, bolovima nakon stomatoloških zahvata ili bolovima mekih tkiva, ibuprofen se pokazao učinkovitijim.

Smiju li djeca koristiti ibuprofen?

Djelovanje ibuprofena otkriveno je slučajno tj. kada ga je njegov izumitelj primijenio kod mamurluka od čega mu se „razbistrila glava“. Danas se često koristi kod različitih tipova boli i kod povišene tjelesne temperature. Njegova primjena nije ograničena samo na odrasle, već ga roditelji u nižoj dozi često koriste protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature kod djece.


Međutim, osobe alergične na aspirin ne bi trebale uzimati ni ibuprofen jer postoji vjerojatnost pojave reakcije i pri upotrebi ibuprofena.

Različiti pripravci ibuprofena danas se mogu pronaći u obliku tableta, sirupa, prašaka topivih u vodi, gelova i krema. Novost na hrvatskom tržištu je Ibudolor Direkt njemačkog proizvođača Stada. Ibudolor Direkt je ibuprofenski prašak koji se uzima direktnim stavljanjem u usta bez potrebe za vodom ili drugim tekućinama.

Ovakav način primjene idealan je za užurbane, poslovne i mlade ljude, odnosno sve koji nemaju vremena za bol. Osim što stane u svaku torbicu, jednostavno ga je uzeti u bilo kojoj situaciji – na sastanku, putu ili za vrijeme izlaska. Djeluje brzo kod glavobolje, bolova u leđima, zubobolje ili povišene tjelesne temperature.

Ibudolor Direkt ugodnog je okusa limuna, te dolazi u dvije jačine, 200 mg i 400 mg, a u jednoj kutiji nalazi se 10 vrećica. Oblik od 200 mg pogodan je i za djecu iznad šest godina.

Nemate vremena za bol? Potražite Ibudolor Direkt u ljekarnama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

IBUD-AD-005-20022019

Literatura:
1. BBC News 31.01.2019. Ibuprofen: Dr Stewart Adams who helped discover drug dies at 95. https://www.bbc.com/news/uk-england-nottinghamshire-47073913
2. Ibuprofen - Medical Discoveries (pristupljeno 19.02.2019.) https://www.encyclopedia.com/medicine/drugs/pharmacology/ibuprofen
3. Podaci o odobrenim lijekovima – ibuprofen, Uputa o lijeku Ibudolor Direkt, www.halmed.hr


Ostali proizvodi

Kontakt

STADA
STADA d.o.o., Hercegovačka 14, 10000 Zagreb | www.stada.hr